Клиники

Световен ден за борба с рака. Къде е България на световната карта | ИСУЛ

Новини

04.02.2022

Световен ден за борба с рака. Къде е България на световната карта

В Световния ден за борба с рака – кога България ще въведе Европейския план за борба с рака и продължава ли страната ни да е на едно първите места по смъртност от онкологични заболявания? Разговор с проф. Петранка Троянова, д.м., началник на Клиниката по медицинска онкология на УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ", която беше гост в предаването на ТВ България он Еър – „Директно“.

Ето какво сподели проф. Троянова:

В България смъртността в резултат на онкологични заболявания е много висока. Причината е, че липсват достатъчно скринингови програми, които навреме да „уловят“ тези заболявания.

Онкологичните заболявания у нас се откриват късно, когато вече са в много напреднал етап, възможностите на медицината са ограничени, а смъртността – висока.

Българинът обикновено отива на лекар, когато вече започне много да го боли. А почти винаги това е знак за много авансирало заболяване.

Онкологичната помощ в България е фокусирана върху лечението, а не върху профилактиката, което е грешка.

За да се пречупи тази крива е необходимо в много по-голяма степен лекарите от другите специалности, както и общопрактикуващите лекари, да мислят за онкологични заболявания и да насочват пациентите към специалист.

Въпреки изминалата трудна година, заради продължаващата пандемия от коронавирус, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ не е престанала да приема и лекува пациенти с онкологични заболявания.

В УМБАЛ „Царица Йоанна – ИДУЛ“ се прилагат всички съвременни методи и протоколи за лечение на рак. Все повече навлиза в медицинската практика таргетната терапия и прицелната медицина, на която се възлагат големи надежди за в бъдеще.

В Болницата има и разкрита Лаборатория по нуклеарна медицина, в която се извършват генетични изследвания, които служат за прецизиране на най-подходящата таргетна терапия, свързани с индивидуалните генетични особености на всеки пациент.

Цялото интервю с проф. Троянова можете да видите във ВИДЕОТО>>.

Източник: ТВ България он Еър